במדינת ישראל קיימת מודעות גבוהה לסביבה ירוקה ולא בכדי אנו מהמדינות הבודדות בעולם שבהן כמות העצים במאה השנים האחרונות עלתה – בניגוד למגמה העולמית.
יחד עם זאת, כדי לתחזק סביבה ירוקה, חייבים להשקיע בטיפוח ואחזקה באמצעות פעולות מקצועיות כמו גינון, גיזום וכריתת עצים.
הביקוש הגבוה לשירותים הללו מביא לפתיחת עסקים אינטנסיבית בתחום ורבים תוהים האם זה משתלם וכיצד להתחיל ולהציע את השירות.
לפניכם מספר נקודות שנכתבו בשיתוף אתר 'גיזום פלוס' שיסייעו לכם להכיר את הענף, את הדרישות כדי לעסוק בו ואת הדרך הנכונה לפתוח עסק לגיזום וכריתת עצים.
מי יכול לגזום ולכרות עצים בישראל
כדי לעסוק במקצוע ולהציע שירותי גיזום וכריתת עצים, עליכם לעבור את הקורסים הדרושים.
מדובר במספר קורסים שמחולקים לשני חלקים מרכזיים – מצד אחד קורס של משרד העבודה שמכשיר את מי שמעוניין לעסוק במקצוע, כיצד לבצע עבודות טיפוס בגובה וכיצד להתמודד עם כל הסיכונים שנלווים לכך.
מהצד השני ישנו קורס של משרד החקלאות שמלמד כיצד לגזום ולכרות עצים מבחינה מעשית כך שהעבודה תתבצע באופן בטוח ונכון מבחינת העץ והסביבה.
אל שני הקורסים הללו צריך להוסיף גם את רישיונות להפעלת כלי העזר הבאים:
- רישיון מנוף – מפני שלא ניתן לעסוק בתחום באופן רציני בלי מנוף סל מתאים.
- רישיון למשאית וטרקטור שיסייעו לכם לפנות את הגזם באופן בטוח.
ההבדל בין גיזום וכריתת עצים
ישנו הבדל עצום בין גיזום לכריתת עצים ולמרות ששני השירותים מבוצעים על ידי אותו בעל מקצוע, ההתייחסות אליהם שונה לחלוטין.
בעוד שכל מה שצריך כדי לגזום עץ הוא להזמין גוזם מקצועי ולהתחיל לעבוד, בכריתה הסיפור מורכב יותר וכפי שניתן (ומומלץ) לקרוא בהסבר על כריתת עצים, יש צורך בהיתר.
ההיתר מונפק על ידי פקיד היערות שאחראי על הרשות המקומית, לאחר שבעל השטח הגיש בקשה מפורטת, עניין שהופך את התהליך לממושך ומורכב מעט יותר.
מדובר בפרוצדורה מאוד חשובה ובעל מקצוע שכורת עצים בלי שניתן לכך היתר, עשוי לאבד את תעודת המקצוע שלו ואף להיקנס בסכום גבוה.
את הרישיון צריך בעל הקרקע להמציא אך חובה על נותן השירות לבדוק את זה.
תהליך הנפקת ההיתר זהה גם במקרים של העתקת עצים – שירות נוסף שניתן בדרך כלל על ידי מי שגוזם וכורת עצים.
חשוב להבין את הנתונים האלה מפני שבניגוד לתחומים אחרים, הפניות שתקבלו לא תמיד יהיו חמות ולעתים תצטרכו להסביר ללקוח את הפרוצדורה שעליו לעשות עוד לפני שתוכלו לכרות או להעתיק עץ.
מה צריך כדי לפתוח עסק בתחום הגיזום וכריתת עצים?
כפי שבוודאי הבנתם, פתיחת עסק לגיזום וכריתת עצים צריכה להתחיל בקורסים הנדרשים לקבלת רישיון לעסוק בתחום וכמובן להוציא רישיון לנהיגה והפעלת מנוף, טרקטור ומשאית. לאחר מכן תוכלו להתחיל ולרכוש את כלי העבודה ולרכוש או להשכיר מנוף סל לפי צורך.
אם אתם חושבים ברצינות על פתיחת עסק לגיזום וכריתת עצים, אתם צריכים לקחת בחשבון גם את עלויות הביטוח שלכם.
מדובר בביטוח ייעודי לתחום שמיועד בדיוק לסוג העבודות האלה ומגן עליכם מפני פציעות ונזקים שיכולים להיגרם בזמן העבודה.
מי שחושב לחפף ולא לעשות ביטוח, לוקח סיכון אדיר! מהסיבה שמדובר בעבודה עם סיכונים רבים כמו טיפוס על עצים, שימוש בכלים מסוכנים, סכנת נפילה ואפילו סכנה לרכוש במקרה שענף נפל במקום הלא נכון, וכך אתם עשויים למצוא את עצמכם עם נזקים כספיים (במקרה הטוב) שיכולים לפגוע בעסק בצורה אנושה.
מעבר לזה, לקוחות רבים ובעיקר הגדולים, לא יסכימו (בצדק) לעבוד עם חברה לגיזום וכריתת עצים שאין לה ביטוח.
פתיחת עסק לגיזום וכריתת עצים – כן ולא
כמו בכל עסק, גם בגיזום וכריתת עצים יש הרבה סיבות שיעודדו אתכם להיכנס אל הענף בעוד שישנם חסרונות שצריך לקחת בחשבון ולנהל באופן הנכון כדי להשאיר את העסק רווחי וצומח.
ביקוש
במדינת ישראל, הביקוש לשירותי גיזום וכריתת עצים נחשב לגבוה באופן יחסי.
כמעט כולם צריכים לגזום ולכרות עצים – החל מבעלי בתים פרטיים דרך וועדי בניינים ועד לעסקים, מוסדות ורשויות מקומיות וכדי לעשות את זה, צריך להזמין כורת או גוזם מקצועיים.
התנאים הללו יוצרים ביקוש גבוה למדי לשירות.
עונתיות
כמו בתחומי עיסוק אחרים, גם ענף הגיזום והכריתה מושפע מעונתיות ואפילו באופן מהותי ובעוד שבאביב והקיץ הביקוש לשירות נמצא בשיא, בחורף יש ירידה ניכרת ואתם יכולים למצוא את עצמכם יושבים פה ושם (במקרה הטוב) בלי עבודה רציפה.
חסמי כניסה נמוכים
כמעט כל אחד יכול לפתוח עסק לגיזום וכריתת עצים. כל מה שצריך הוא לרכוש את הידע הדרוש, לעבור את הקורסים, לקנות כלי עבודה ומנוף סל (שנחשב לרכישה הכי יקרה).
בשורה התחתונה, אם יש לכם את הכוח הפיזי, הידע והכסף ההתחלתי שאינו עומד על סכום גבוה ביחס לענפים אחרים, אתם יכולים לפתוח עסק לגיזום וכריתת עצים די בקלות.
יש לזה יתרון וחיסרון מפני שאולי אתם שמחים לשמוע שבאפשרותכם להתחיל ולעסוק בתחום באופן מהיר יחסית אך קחו בחשבון שבהיעדר מגבלות משמעותיות, כל אחד יכול להיכנס ולעסוק בתחום, עניין שהופך את התחרות קשה יותר ולראייה – עשרות העסקים שמציעים את השירות.
תחרות מחירים
מי שלא ניהל עסק בעבר עשוי לחשוב שהרווחיות מאוד גבוהה.
היא לא רעה בכלל אבל חשוב לזכור שלאור ריבוי העוסקים במלאכה, קיימת תחרות מחירים עזה, עניין שפוגע ברווחיות לאורך זמן.
כמו כן חשוב לקחת בחשבון את ההוצאות לאחזקה, תיקונים, ביטוח וכמובן המיסים (עוסק מורשה וחברה בע"מ מחויבים לשלם 17% מע"מ עבור כל תשלום שמתקבל).
עלויות שיווק גבוהות
אחד האפיקים היעילים לפרסם עסק לגיזום וכריתת עצים הוא באמצעות מנועי החיפוש באינטרנט או באתרי בעלי המקצוע השונים.
היתרון הוא שכמעט כל אחד יכול לעשות את זה. החיסרון מצד שני הן העלויות המאוד גבוהות שעומדות על פי כמה ביחס למקצועות אחרים.
בנקודה זאת חשוב לציין שאתרים ואפליקציות רבות של בעלי מקצוע, מבטיחות לכם הרים וגבהות בלי כיסוי ממשי ולכן חשוב להיזהר כשניגשים לחתום על הסכמי פרסום ולבדוק בדיוק מה מקבלים ומה משלמים וכן את משך ההתקשרות עם החברה.
סיכונים
בניגוד לעבודה במשרד, כאן אנו מדברים על עבודת שטח ואם זה לא מספיק, העוסקים במלאכה חשופים לסיכונים משמעותיים לאורך כל התהליך – החל מטיפוס על עצים בגובה ועד לשימוש במסורים וכלים מסוכנים.
כפי שהדגשנו, חשוב לעשות ביטוח ולעבוד בזהירות מרבית על פי נהלים מחמירים אך תמיד צריך לזכור שהסיכונים קיימים וחייבים להתייחס אליהם.
האם כדאי לפתוח עסק לגיזום וכריתת עצים?
לאור היתרונות והחסרונות שסקרנו לפתיחת עסק בתחום הגיזום וכריתת עצים בישראל, אנו מאמינים שאפשר להתפרנס בכבוד אך צריך לשמור על פרופורציות מפני שכדי להרוויח כסף, תצטרכו לעבוד קשה ולא רק בגיזום או כריתה של עצים אלא גם ואולי בעיקר, בשיווק, פרסום ופיתוח יתרונות ביחס למתחרים.
בנוסף, מאחר שהתחום מאוד עונתי, יש חשיבות גבוהה לניהול חשבונות נכון לאורך זמן כך שמה שאתם מרוויחים בקיץ, ישמש אתכם לחודשי החורף שבהם הביקוש לשירות יורד.
לסיכום, פתיחת עסק בתחום הגיזום וכריתת עצים בישראל יכול להיות עניין רווחי אך חשוב להבין שלא מדובר בקפריזה חולפת וכדי להצליח יש צורך להשקיע בלימוד התחום כמו גם סכום כספי גבוה לרכישת ואחזקת הציוד והשיווק האגרסיבי לאור התחרות הגבוהה בענף. כמו כן חשוב לזכור שמדובר בתחום שמושפע מהעונתיות כך שגם למי שמצליח יש תקופות חזקות ותקופות חלשות.
כתיבת תגובה