ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, בדיון בראשות ח"כ אילן גילאון (מרצ), אישרה היום את תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות) תיקון, התשע"ז-2017, אשר נועדו לאפשר לאנשים עם מוגבלות שימוש שוויוני ברשת האינטרנט, תוך קבלת התאמות נדרשות. התקנות, אשר תיקונן גובש בהובלת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, ייכנסו לתוקף ב-26.10.17.
התקנות החדשניות קובעות את דרישות הנגישות לשירותי אינטרנט ובכלל זה אתרי אינטרנט, מסמכים דיגיטליים, ויישומים (אפליקציות). התקנות חלות על כל גוף המעניק שירות לציבור. לאור הצמיחה המשמעותית של נושא השירות באינטרנט, וחשיבותם בחיי היום יום של כל אזרחי ישראל, ההנגשה של שירותים אלה היא חשובה וחיונית. התיקון המוצע מאזן בין היכולות, המורכבות והאפשרויות טכנולוגיות יחד עם הצורך בהבטחת נגישות לאנשים עם מוגבלות בשירות מרכזי זה. התיקון גובש בהיוועצות על כל הגורמים הרלוונטיים – ארגונים, אנשים עם מוגבלות, אנשי מקצוע וגורמים חייבים.
התקנות דורשות מכל אתרי האינטרנט המעניקים שירות לציבור, כמו גם אפליקציות סלולר שבהן ניתן שירות, לעמוד בדרישות הנגישות עבור אנשים עם מוגבלות. התקנות גם מגדירות מצבים בהם קיימת חובה להנגיש סרטונים באמצעות כתוביות. גורם חייב שלא יעמוד בדרישות התקנות באופן נקודתי יחויב לתקן את הליקוי בזמן סביר מרגע שקיבל הודעה או תלונה על הנושא, ולכל היותר תוך 60 יום.
לפי התקנות:
- עוסק פטור, או מי שהמחזור השנתי הממוצע שלו אינו עולה על 100 אלף שקלים, יהיה פטור מהתאמות נגישות.
- מי שהמחזור השנתי הממוצע שלו אינו עולה על מיליון שקלים יהיה פטור מביצוע התאמות נגישות למשך שלוש שנים בתנאי שדרכי ההתקשרות איתות צורך קבלת שירות יפורסמו באתר שלו.
- מי שהמחזור השנתי הממוצע שלו אינו עולה על 5 מיליון שקלים, יהיה פטור לתקופות של שלוש שנים מהנגשת תכני וידאו. זאת למעט תוכן הנותן הסבר על השירות עצמו.
- כאשר שירות אינטרנט ניתן על תשתית של רשת חברתית, אין חובת הנגשה, אלא בהתאם ליכולת הטכנית של אותה הרשת.
- מי שמעלה בשירותי האינטרנט שלו תכנים שמסרו לו אחרים והוא אינו עורך או מפיק אותם, לא יהיה אחראי על התאמות הנגישות עבורם, אך יהיה חייב להעמיד תשתית נגישה להעלאת התוכן.
- מסמכים באזור האישי באתר האינטרנט של נותני שירות יהיו נגישים החל מתאריך ה-1.1.2022. מסמכים שנוצרו מיום תחילת התקנות עד מועד זה יונגשו בהתאם לבקשה של אדם עם מוגבלות, שתוגש באמצעות אתר האינטרנט, בתוך זמן סביר ולא יאוחר מ-14 ימים מהגשת הבקשה.
- יש להנגיש את השירותים גם ביישומים (אפליקציות) במכשירי טלפון נייד ומחשבי לוח, בשתי מערכות הפעלה עיקריות.
- טפסים למילוי אינטראקטיבי שהם בשימוש לצורך קבלת שירות קיים יהיו מונגשים מיום תחילת התקנות ומסמכים חדשים שיועלו מיום תחילתן יהיו נגישים אף הם.
חה"כ אילן גילאון שניהל את הדיון: "העברנו היום את תקנות הנגישות מהמתקדמות בעולם לאינטרנט. מהפכת הנגישות נמשכת ואנחנו מכסים עוד ועוד תחומים בחיי האדם. עמדתי על כך שהתקנות יהיו מהמובילות בעולם וכן שלא לפגר בזמנים. הטכנולוגיה מדהימה ביכולתה לצמצם את הטווחים בין בני האדם ועלינו להמשיך להתקדם עוד ועוד".
נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אברמי טורם: "החל מחודש אוקטובר, יוכלו אנשים עם מוגבלות ליהנות מנגישות למידע באינטרנט. הדבר הוא בשורה עבור אנשים עם מוגבלות, שעד היום לא תמיד יכלו להשתמש כמו כולנו בשירותי האינטרנט. מדובר בתיקון רחב היקף אשר ישפר את חייהם של אנשים עם מוגבלות בכל תחומי החיים – בין אם הם מקבלים מסמכים מהבנק, מבקשים לקרוא מסמכים מאתר, למלא טפסים, ללמוד באוניברסיטה ועוד. אני מודה לכל השותפים ובראשם שרת המשפטים, ח"כ איילת שקד, וח"כ אילן גילאון. אנחנו מצפים מכל הגורמים במשק, לקחת אחריות וליישם את התקנות".
יובל וגנר מייסד ונשיא עמותת נגישות ישראל: "התיקון מייצר איזון לתקנות המהפכניות. האיזון קורה חודשיים לפני המועד הקובע- זה מאוחר מדי לאחר שגופים רבים השקיעו והנגישו לפי התקנות ויש ללמוד לעשות את האיזונים בזמן".
נתי ביאליסטוק מנכ"ל המרכז לעיוור: "אני לא שותף לשמחה סביב הפשרה לנוכח העובדה שלא שונתה התקנה שאומרת שאף אחד לא חייב לעשות דבר עד שמקבל הודעה ואז יש לו חודשיים לתקן מאיינת את התקנות. המשמעות היא שאתה יכול לעמוד בכל התקנות בלי שהנגשת פסיק באתר. זו לא פשרה אלא כניעה".
ליאורה חבצלת נגר אומר
מי שיוצא נפסד מכך אלו האנשים עם המוגבלות שמקום עבודתם אינו נגיש.
בכדי שאנשים עם מוגבלות כמוני (מוגבלת בראייה) יוכלו להשתלב היטב בשוק העבודה המקום צריך להיות נגיש, הכל בהתאם למוגבלות.
עם החקיקה החדשה/ישנה השילוב יהיה כמעט בלתי אפשרי.